tisdag 28 februari 2012

Nalle Puh!


Nalle Puh är en figur som är huvudperson i Alan Alexander Milnes böcker om de olika djuren i sjumilaskogen. Milne fick sin inspiration av sonen Cristopher Robins tygdjur och hittade på sagor om dessa, samt lät även sonen bli en figur i sagorna. Cristopher Robins tygbjörn fick sitt namn efter en Kanadensisk björn som hette Winnipeg som far och son brukade besöka på zoo.
Nalle Puh är en mycket snäll men lite ointelligent nallebjörn som älskar honung som han kallar "håning". Hans vänner heter Nasse är en gris som tycker att det är svårt att vara modig när man är liten, Uggla som är smartast tycker alla andra iallafall, I-or är en gammal Åsna som är fylld med sågspån, Kanin som gillar ta befälet över dom andra, Tiger som är full av energi samt Kängu och Ru. De senare är känguruer, mamma och barn. Ru är älskvärd rolig och nyfiken. Hans mamma Kängu förmanar honom varje dag att äta sin stärkande medicin och gå och lägga sig i tid.
Första boken av Nalle Puh publicerades 1926 och illustrerades av Ernest H. Shepard. Den har sålts i mer än 20 miljoner exemplar. Rättigheterna såldes 1960 till Disney som har gjort många filmer och andra produkter.
I orginal heter Nalle Puh Winnie the Pooh och den svenska översättningen gjordes av Brita af Geijerstam.


Lite suddig bild men den får duga :) Nästa inlägg: Fakta om Sköldpaddor :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar